Werkzaamheden op het wad

De eerste ‘mosselkratjes’ liggen al op het wad bij Griend
Deze week werkt een interdisciplinair team van onderzoekers, met behulp van een platbodem (Ambulant) en een vissersschip (Harlingen 24) aan het plaatsen van zo’n 400 meter ‘mosselkratjes’. Op deze biologisch afbreekbare structuren zullen zich deze lente mossellarven gaan vestigen. Hopelijk veranderen de nu nog kale structuren dan binnen korte tijd in mosselbanken. De allereerste structuren, die zo’n 16 cm hoog zijn, werden vanmorgen al als eilandje gebruikt door steenlopers bij afgaand water. Ondertussen wordt er op afstand (in Groningen) ook nog steeds hard gewerkt door tientallen vrijwilligers die kokostouw rijgen door de kratjes om mosselbankvorming te stimuleren. Over twee weken zullen deze laatste kratjes in het veld worden gezet.

De kratjes worden in een patroon gelegd dat lijkt op het patroon van natuurlijke mosselbanken

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Piet van Noort schreef:

  Zijn er al eens testen gedaan met zaad van zeegras te laten kiemen? Ik denk zo maar dat de voeding in bodem en stroming ook een grote rol speelt bij het herstel van zeegras..

  Like

  1. lauralgovers schreef:

   jazeker daar zijn veel testen mee gedaan en ook met de huidige lichting zeegraszaden worden kiemtesten gedaan. Zie ook recente blogs. Daarbij is inderdaad de hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem belangrijk, maar niet uitsluitend want zeegras heeft de bijzonder eigenschap dat ze ook voedingsstoffen uit het water op kunnen nemen. Daarbij heeft het meeste zeegras trouwens eerder last van teveel dan te weinig voedingsstoffen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s