Bezoek aan Zuiderduintjes

Het Griend van vóór 1950 lijkt sterk op een zeer recent ontstaan Waddeneilandje dat onder Rottumeroog ligt: Zuiderduintjes. Om meer te leren over wat er voor nodig is om Griend weer op een natuurlijke manier te kunnen laten functioneren, is er op 21 maart een veldbezoek gebracht door het Griend-onderzoeksteam aan Zuiderduintjes. Dit eilandje is in beheer van Staatsbosbeheer en is misschien wel het meest ongerepte natuurgebied van Nederland; zelfs de beheerders komen er zelden en zee en wind hebben er volledig vrij spel.

IMG_4442
Ook op Zuiderduintjes komt de oude kwelderklei onder de opschuivende stormvloedschoorwal uitpiepen. Op Griend is dit ook proces ook nog steeds te zien.

Opvallend is de laagte van het het eiland , de stormvloedschoorwal is slechts +2m NAP op de hoogste punten, wat betekent dat het hele eiland bij stormvloed ondergaat. Daarnaast vallen de grote zandtongen op die langs de hele schoorwal de planten bedekken. De laatste winterstormen hebben behoorlijk wat zand en schelpen op het eiland gedeponeerd. Dat is mooi, want hierdoor blijven afslag- en aangroeiprocessen in balans. Dat moet ook wel, want met Zuiderduintjes wandelt met zo’n 17 m/jaar. Dat zie je dus gewoon gebeuren.

Helaas werden de onderzoekers voortijdig van het eiland gejaagd door de door de wind opgejaagde vloed, dus hopelijk kan er binnenkort nog vervolgonderzoek plaatsvinden vóórdat het broedseizoen begint. Resultaten van dit veldbezoek zullen hier worden gemeld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aangelande schelpen stabiliseren het eiland
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s