Veldwerkplaats Griend

on

Gisteren voor de klipper Ambulant wederom naar het zuidelijke wad bij Griend. Dit maal met een mix van onderzoekers én beheerders aan boord. Het doel van deze dagtocht was een veldwerkplaats voor beheerders en andere geïnteresseerden uit heel Nederland.

De veldwerkplaats op het wad bij Griend is niet uniek in zijn soort.  O+BN (Ontwikkeling + beheer natuurkwaliteit) en VBNE (Vereniging van bos- en natuureigenaren) organiseren zo’n 15 veldwerkplaatsen per jaar over een breed scale aan onderwerpen – van ruïnebeheer tot beekherstel. Het doel van een veldwerkplaats is het uitdragen van nieuwe inzichten in natuurbeheer en -herstel. Hierbij wordt een brug geslagen tussen academische onderzoekers en de beheerders uit de praktijk.

2017-10-18 13.45.48
Introductie veldwerkplaats ‘Connectiviteit van het wad’

Voor de veldwerkplaats op het wad bij Griend ‘Connectiviteit van het wad’ hadden zich zo’n 15 gegadigden aangemeld. Met een gemêleerd publiek vertrokken we met prachtig weer en kalme zee vanuit Harlingen naar de Grienderwaard. Daar aangekomen moesten we wachten totdat het schip droog zou vallen vóórdat we het wad op zouden gaan. Deze tijd werd gevuld met een drietal presentaties over biobouwers en habitat-overstijgende interacties in kustecosystemen (Tjisse van der Heide), Dynamisch Griend – belang van connectiviteit tussen wad en eiland (Laura Govers) en een introductie beheer rond Griend (Erik Jansen).

Hierna ‘mochten’ we eindelijk het wad op. De Ambulant was inmiddels drooggevallen dus we hoefden maar van het schip af te stappen voor een wereld aan waddenrijkdom. Het doel van de wadexcursie was een live-introductie van het connectiviteitsexperiment op het wad bij Griend, waar eerder op deze blog ook verschillende stukken over zijn gepubliceerd.

Hoewel de biologisch afbreekbare structuren (BESE) enige stormschade hadden opgelopen was toch nog erg duidelijk dat er al eerste resultaten te zien waren. Binnenin de stucturen troffen we mossels aan: kleine mosselzaadjes die dit jaar zijn ‘gevallen’, maar ook mossels uit 2016 die in de structuren zijn gestormd en daar een behouden huis hebben gevonden.

Na deze introductie gingen de veldwerkplaatsdeelnemers zelf aan de slag om metingen te doen aan de proef. Er werd bodemfauna bemonsterd, hoogtemetingen gedaan en gemeten aan sedimentatie/erosie van de wadbodem d.m.v. ‘sedimentstaafjes’. Door een snel opkomende vloed naar het schip teruggejaagd werd vervolgens aan boord genoten van de ondergaande zon en een heerlijke herfststoofpot.

Binnen een aantal weken zal het inhoudelijke verslag van deze uitzonderlijke veldwerkplaats verschijnen op de website van de veldwerkplaatsen.

2017-10-18 22.19.25
Uitleg over de mosselbroedval in de ‘kratjes’ van het experiment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s