Zeehonden op Griend

In de zomer van 2016 is er 200.000 kuub zand neergelegd aan de westkant van Griend. Deze zogenaamde zandsuppletie heeft intussen al heel wat stormen moeten doorstaan. Tijdens deze stormen wordt er suppletiezand verplaatst door de stormgolven. Om te bepalen wat er met dit zand gebeurt, of er netto zand verdwijnt of juist bijkomt, meten we elke twee maanden een aantal hoogte-transecten op het eiland.

dsc_9892.jpg
Grijze zeehondenpup wordt gezoogd tussen de nieuw-ontstane duintjes op Griend

Met een hele nauwkeurige dGPS (cm-nauwkeurig) brengen we de hoogte van het eiland op vaste punten in kaart. Deze punten liggen op transecten die van west naar oost en zuid naar noord over het eiland lopen. Bij de meting van deze maand (december) bleken echter wat ‘obstakels’ in be buurt van onze meetpunten te liggen: grijze zeehonden. Grijze zeehonden werpen hun pups al begin december, en sinds een aantal jaar neemt het aantal jonge grijze zeehondgezinnetjes op Griend ook toe.

dsc_9861.jpgHoewel de pups nog wit en pluizig zijn en dus opvallen tussen de dorre vegetatieresten en duintjes zijn met name de moeder-zeehonden goed gecamoefleerd. Voorzichtig manoevreren dus, om toch zoveel mogelijk punten te meten zonder zeehonden te verstoren. Al kijken de pups soms vanaf een afstandje nieuwsgierig naar die rare tweebeners met hun meetstok. Ook al zijn niet alle meetpunten te bereiken deze keer, het zicht van pluizige pups en hun ouders maakt het een bijzondere monitoringstrip.

Wageningen Marine Research doet onderzoek naar de zeehonden op Griend. Daar is hier meer over te lezen.

DSC_9925
Is het een duin? Nee, een zeehond!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s