
Vanaf vandaag kunnen onderzoekers weer het wel en wee volgen van de grote sterns op Griend. Een camera registreert van ’s ochtends 5 tot ’s avonds 22 uur alles wat er in de kolonie gebeurt. En dat is nogal wat. Het is een af-en-aan vliegen van grote sterns; Partners die een vis komen brengen naar hun broedende wederhelft, of gewoon een broedpaar dat nog niet definitief is gesetteld. Soms vliegt de hele kolonie op, geschrokken van een langsvliegende zilvermeeuw of een bruine kiekendief die alle broedvogels de stuipen op het lijf jaagt. De broedende grote sterns worden gezelschap gehouden door talrijke broedende kokmeeuwen en een nabije visdiefkolonie. Dit leidt tot een kakofonie van geluiden en gefladder.
Met behulp van de geplaatste camera kan het broedgedrag van de grote sterns op Griend gedetailleerd bestudeerd worden zónder dat er verstoring plaatsvindt door onderzoekers ter plaatse. Op basis van de beelden zal bijvoorbeeld, als straks de eieren zijn uitgekomen, worden gescoord wat de kuikens te eten krijgen (vissoort), hoe groot die aangevoerde vissen zijn (vislengte), hoe vaak ze iets te eten krijgen (frequentie) en hoeveel vis er ook echt bij de kuikens terecht komt. Kokmeeuwen jatten namelijk ook regelmatig een vers aangevoerde vis. Door dit soort observaties krijgen we beter inzicht in welke factoren het broedsucces van grote sterns bepalen op Griend. Bovendien is dergelijk onderzoek is ook al in de jaren ’60/’70 en ’90 uitgevoerd op Griend, wat een mooie vergelijking geeft met huidige processen.
De camera zal tot eind juni in de kolonie blijven staan, waarna nog talrijke uren beeldverwerking (achter de computer, niet in het veld) zullen volgen.
