Garnalen bemonsteren

on

Het broedseizoen is nog maar net ten einde of Griend wordt alweer overspoeld door de volgende groep vreemde vogels. Acht onderzoekers verblijven deze week op het eiland, of eigenlijk voornamelijk op het wad.

Op het wad rondom Griend zoeken soms wel tienduizenden kustvogels naar voedsel. Ze verschalken daar kleine schelpdieren, wormen, krabbetjes en ook garnalen. Juist die garnalen, of garnaaltjes want ze zijn niet zo groot, vinden de onderzoekers erg interessant. Dat komt door de drieteenstrandloper. Grote aantallen van deze soort bezoeken Griend op hun trek van en naar de broedgebieden in het hoge Noorden. Bij Griend komen ze garnalen eten, en wij willen weten waar op het wad precies de meeste garnalen zitten en waarom.

Daarom wordt de hele Grienderwaard deze week bemonsterd met een speciale methode waarbij de garnalen vanaf een afstand worden gevangen met een bak aan een hengel. De inhoud van deze bak wordt vervolgens uitgezeefd om de garnalen los te spoelen uit het zand. De garnalen worden meegenomen en opgemeten en gewogen om in kaart te brengen hoeveel voedsel er op elke monsterpunt (elke 250 m) voor vogels beschikbaar is.

Lopend over het wad, op weg naar het volgende monsterpunt, Kun je de variëteit van het wad goed zien. Sommige plaatsen zijn zandig en droog, andere zijn ook met eb bedekt met een laagje water. We komen kokerwormenbanken tegen, ruggen van oude kokkelschelpen, jong mosselbroed en een mooie verhoogde, oude mosselbank. En natuurlijk steltlopers. Die weten, in tegenstelling tot de onderzoekers, precies waar ze moeten zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s