Expeditie Griend

Deze week vindt er weer de grote jaarlijkse onderzoeksexpeditie plaats bij Griend. Met de klipper ‘de Ambulant’ liggen we een week voor anker op het wad ten zuiden van Griend. Met een team van 18 onderzoekers en studenten van 4 instituten worden tal van metingen verricht op en om de biologische structuren die vorig jaar (maart ’17) op het wad zijn geplaatst.

De ‘mosselkratjes’ hebben afgelopen winter behoorlijke geleden onder winterstormen en kruiend ijs. Toch bleek deze week tijdens het monsteren dat er dit voorjaar veel mosseltjes zich gevestigd hebben op de structuren: tot wel 55.000 per kratje! Het wordt nog spannend hoeveel van deze mosselbroedjes de komende winter zullen overleven.

Naast mosselbroedval bepalen we ook de hoogte van het wad met een hele nauwkeurige (d)GPS. Met deze metingen kunnen we hoogtekaarten maken om inzicht te krijgen in het uitstralingseffect van de kratjes. Ook nemen we zogenaamde ‘voedselweb’-monsters. We kijken naar de soorten die op en tussen de structuren leven in vergelijking met het naastliggende kale wad. Hiermee hopen we de vraag te kunnen beantwoorden of deze kunstriffen een vergelijkbare rol kunnen vervullen als natuurlijke mosselbanken. Van die laatste weten we namelijk dat het hotspots zijn voor biodiversiteit in de Waddenzee.

En zo gaat de lijst met metingen nog wel even door: sedimentmonsters voor het bepalen van korrelgrootte en organisch stof, bodemvocht om te kijken naar voedingsstoffen in de bodem, vogelsobservaties om te zien of en hoe vogels gebruik maken van de structuren, en nog een aantal andere metingen.

En na de lange dagen in het veld is het werk nog niet gedaan. Aan boord zwoegt iedereen met de neus boven bakken vol monsters met bodemdieren en wordt er gevist op zooplankton (dierlijk plankton). Al met al een intensieve expeditie, uniek qua grootte in Nederland, maar mogelijk dankzij de gezamenlijke inzet van onderzoekers, studenten, vrijwilligers en de bemanning van de Ambulant. Morgen varen we weer terug naar Harlingen met kratten vol samples die de komende maanden verwerkt gaan worden.

Plaats een reactie